Vårnummeret av NES Bulletin er nå i en e-postboks nær deg. I dette nummeret kan vi by på nytt fra urolige Kairo, hvor selskapets leder Reinert Skumsnes befinner seg. Han forteller om hvordan det er å studere ved AUC. I nummerets profil gjør oss bedre kjent med det viktige QuarryScapes-prosjektet i Egypt, ledet av Per Storemyr og Tom Heldal. Vi får et dypdykk i egyptiske steinbrudd; både historiske og sosiale perspektiver samt utfordringer knyttet til steinbrudd som kulturminner. Vi har også med en spennende artikkel om Isistempelet i Pompeii, skrevet av arkeolog Kristian Reinfjord. Vi får her lære om Isiskultens plass i byen, og om det politiske spillet rundt offentlige kultbygg. Volum 2 sendes ut til alle medlemmer og venner av NES, men kommende nummer vil være forbeholdt betalende medlemmer. Men det er jo klart at du allerede har betalt kontingenten :) Vi ønsker dere alle god lesning! Vennlig hilsen NES-redaksjonen
0 Comments
NES Bergen inviterer til visning av den prisvinnende klassikeren basert på Mika Waltaris berømte roman Egypteren Sinuhe.
"The Egyptian" (1954) tar oss med tilbake til ca. år 1300 f.Kr. i en underholdende Hollywood-versjon av det gamle Egypt. Der følger vi den fattige legen Sinuhes personlige triumfer og tragedier i det han dras inn i hoffets intriger og politiske spill. Det filmen mangler av historisk presisjon tar den igjen gjennom en fargerik og melodramatisk skildring av den turbulente tiden under farao Akhnatons religiøse revolusjon. Velkommen! Sted: Tivoli, Kvarteret Pris kr. 30 (kr. 10 for medlemmer) kl. 19.15. Magasiner til forskjellige utgravninger har vært utsatt for røvere flere ganger siden revolusjonen i Egypt startet, men denne virksomheten har blitt intensivert i løpet av februar, etter at militæret forlot sine poster ved museer og utgravninglagre. Lederen for antikvitetsmyndighetene, Zahi Hawass, gir løpende oppdateringer på sin blogg. Hawass kan fortelle at en rekke magasiner og utgravningslokaliteter er under stadige angrep av bevæpnede bander. Nesten hver natt har det forekommet ulovlig graving i steder som Abydos, Saqqara, Alexandria og flere andre steder. Ett av de utsatte lagrene er magasinet i Buto, en svært viktig utgravning i Deltaet, med funn fra Det nye riket og tilbake til predynastisk tid. Lageret skal også ha holdt funn fra flere andre utgravninger i Deltaet. Også i Giza, Abusir og Saqqara har plyndringer forekommet. Særlig uheldig er det at mange av disse viktige lagrene inneholder gjenstander som aldri har blitt studert. Tapte gjenstander kan bety tapt kunnskap. For å sikre særlig utsatte steder, blir nå gjenstander flyttet til det nye museet som bygges i Sharm el-Sheikh. Fra Kairo museet skal i alt 18 gjenstander ha blitt stålet, deriblant en god del ushabtier. I tillegg har rundt 70 gjenstander blitt skadet.The Penn Cultural Heritage Center har laget en PDF-oversikt over gjenstander er blitt ødelagt eller som har forsvunnet, hvorav noen bilder kan ses under. Hawass har annonsert at han vil si fra seg sin stilling i protest mot utviklingen, men sitter framdeles på sin post. Tilsynelatende foregår det en del skitten politikk både i korridorene og i offentligheten – blant annet har Hawass selv blitt anklaget for å stjele antikviteter, noe han tilbakeviser. Det skjer en del omrokkering i den politiske organiseringen av antikvitetsmyndighetene, men dette er noe vi vil komme tilbake til når det er mer klart hvordan strukturen ender opp.
|
Archives
January 2016
|